26 Eylül 2017 Salı

İslamda Sporun Yeri(Fitness, Body Building vb...)



                                                      Modern  Dünyada Spor (Fitness, Body Building vb...)

             Değişen dünya düzeninde yaşam şartlarının  ve beslenme şeklimizin de değişmesi ile birlikte spor normal hayat akışının dışında kalan bir öge olarak hayatımıza eklenmiş bulunmaktadır.Yıllar öncesinde insanların bedenen çalışma miktarının fazla ve mecburi olması , günümüzdeki kadar çok karbonhidratlı hazır yiyecek bulunmamasından dolayı insanlar "spor" diye fazladan bir bedensel aktiviteye ihtiyaç duymuyorlardı.Bu zaten onların hayatlarının bir parçasıydı.
            Spor kelimesinin kökenine bakıldığında ,eski zamanlarda "boşa zaman geçirmek, eğlenmek" manası taşımaktaydı.Yani sadece oyun olsun diye yapılan şeylere spor denirdi.Modern dünyanın getirdikleri ile insanların hareketleri azalıp, yiyecek imkanlarında ve yiyeceklerin kalori miktarlarındaki artışla beraber spor kelimesi ,sağlık kelimesi ile yan yana geldi.Ne var ki yeni dünyada her şeye el atan kapitalist sistem yiyeceklerimizi, vaktimizi  ve sağlığımızı da eline almak istiyor.Yani hem ticari kaygıyla ucuza üretilmiş kalitesiz gıda ürünlerini(fast food vb...) bize satıyor, hem de bu ürünlerin sonucunda oluşan sağlıksız neslin hareket ihtiyacını, fitness veya vücut geliştirme adları altında bir sektör haline getirip, insanlara sağlıklı vücut diye kaslı ve yağsız, görseli iyi olan bir beden vaat ediyor.
          Bu spor anlayışı insanları kesinlikle daha sağlıklı ve mutlu yapmıyor.Bugün  yüz binlerce insan spor salonlarına daha sağlıklı olmak için değil de bu sektörün büyüsüne kapılmış bir şekilde daha kaslı ve yağsız bir bedene sahip olmak için gitmektedir, hatta bu bedene kavuşmak için çeşitli ilaçlar kullanmaktadırlar.Bu sektörde amaç  insan sağlığı değil, sağlık kelimesi sadece illüzyonun bir parçası.
          Bazı dürüst vücut geliştiriciler ,yıllarca vücut geliştirme yaptıktan sonra günümüz spor anlayışının ne kadar zararlı olduğunu, aslında sıradan bir bisiklet sürmenin veya yürüyüşün ,spor salonlarındaki yoğun tempolardan ve hele hele de vücut geliştirme gibi çok protein almaya dayalı bir spordan çok daha sağlıklı olduğunu insanlara anlatmışlardır.
       Ancak bu insanlar ne derse desin kapitalist sistem medya ile bunların üzerini örtmüş, spor ve sağlık adı altında insanların ceplerindeki paraya  göz dikmiştir.Çünkü yüz binlerce insan spor salonlarına üyelik yaparak,protein tozu ,glutamin gibi takviyeler(supplement) alarak bu sektörleri canlı tutmaktadırlar.
        Daha kaslı ve daha yağsız olmanın sağlıklı demek olmadığını günümüzde anlatmak çok zor , yıllarca medya aracılığı ile insanlara " doğrusu budur " diye öğretilen "kaslı erkek" modeli maalesef ki insanların kafalarına yerleşmiş durumda.Halbuki bu durum insanların kafalarına aşılanmadan önce insanlar böyle vücuda sahip insanlardan tiksiniyorlardı.
        Modern hayatla birlikte gelen zararları sadece body veya boks gibi sporlar ile sınırlamak da doğru olmaz.Bugün insanlar futbol olsun tenis olsun her alanda spor adını, amacı sağlık ve güzel vakit geçirmek olan bir kavramın dışına taşıyarak ,hayatlarını adadıkları amaçlar haline getirmişlerdir.
        Yaptığı sporu hayat amacı haline getiren ve hatta bu sporda başarılı olmak için sağlığını dahi feda eden birçok insan görmekteyiz.
         Sporun dinimizdeki yerini ve müslümanın hayatında nasıl bulunması gerektiğini de alt başlıkta inceleyebilirsiniz.
         

                                             İslamda Spor ve Hayat Dengesi

               
 Dinimizde spor hiçbir zaman vakit kaybı veya tavsiye edilmeyen bir şey olarak görülmemiş, aksine peygamberimizin hadisleri de dahil olmak üzere teşvik edilmiş güzel bir uğraştır.Ancak günümüzdeki spor anlayışı ile de islamdaki spor anlayışı birbiri ile oldukça farklıdır.
               Peygamberimizin yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği sünnet olan yüzme,ata binme,ok atma,güreşme gibi sporlar vardır.Bu sporlar hem bedene ve ruha faydalı hem de sünnet niyeti ile yapıldığı takdirde sevaptır.Peygamber efendimiz çölde olmasına rağmen "çocuklarınıza yüzmeyi öğretin" buyurmuştur.Bir babanın çocuğuna güreşmeyi, silah kullanmayı, yüzmeyi, ok atmayı ve ata binmeyi öğretmesi onun görevidir.Bu bakımdan spor yapmak güç ,kuvvet, sıhhat sahibi olmak islamda çok teşvik edilen ve tebrik edilecek bir durumdur.Müslüman kuvvetli ve sağlıklı olması çok güzeldir.
              Body,karete,judo,kung fu ve bunlar gibi sporları yapmakta da bir sakınca yoktur ,önemli olan kişinin islama uyması, modern dünyanın getirdiği spor anlayışı ile değil de kendisine fayda verecek şekilde yapmasıdır.
                     
               Güreşmenin, yüzmenin veya ata binmenin sünnet olması da bu sporları yaparken diğer dini emirlerde serbestlik olduğu manasına gelmez.Yüzerken veya güreşirken giyilen kıyafetler de islama uygun olmalıdır.

-Spor yaparken bulunulan ortamda kadın erkek karışık olmamalı, haram resimler,müzikler bulunmamalıdır.
-Namaz vakti geçirilmemelidir
-Rekabet içerisinde yapılıyorsa rakibe karşı kin,nefret hissi uyandırmamalıdır
-Kişinin kendisine veya başkasına zarar vereceği "sözde spor" olan vahşilikler haramdır.
-Spor yaparken giyilen kıyafet avret yerlerini örtmelidir.
-Ailenin rızası olmayan sporlar yapılmamalıdır.
-Spor fanatikliği(aşırı taraftarlık) yapmak doğru değildir.


      Bütün bunlar kadar önem taşıyan diğer bir husus da şudur ki yapılan spor hayat amacı haline gelmemelidir.İçinde bulunduğumuz çağda ne için yaşadığını bilmeyen, hayat amacı olmayan bir çok insan mevcuttur.Bu insanlar herhangi bir sporu sevdikleri zaman bu sporu hayat amacı yaparak, tüm ömürlerini bu spora göre şekillendirip, bu spor için yaşamaktadırlar.
     Kişinin mesleği herhangi bir spor öğretmenliği olsa dahi yaşama amacı haline gelmemelidir.Spor spor olarak kalmalı ve faydası olduğu ,insanı rahatlattığı müddetçe bu işle meşgul olmalıdır.
     Müslümanın bütün hayatı boyunca sporu hayatında bulundurmasında bir sakınca yoktur fakat artık namaz vakitleri spor saatlerine göre belirlenmeye başlandıysa sıkıntı var demektir. Allah için ayrılan dakikaların yanında  yıllarını spor için veren insanın mezarda çürüyecek olan bedene karşı bu yatırımı nedir ?
     İnsan gerek bedenen gerek ruhen kendisine faydası olan, kendisini rahatlatan sporlar yapmalıdır,  hırs,stres ve büyük fedakarlıklar ile yapılan sporlar insanı yıpratır.Ahirette hepimize gençliğimizi, ömrümüzü ne ile tükettiğimiz sorulacaktır...Bunu unutmadan yaşamak gerekir.
 
                                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder